Svartspett / Black Woodpecker

Trykk på bilde over for å se flere bilder, se også videoene under

.

 

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svartspett
Svartspett
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dryocopus martius
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: svartspett,
gjertrudsfugl
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Spettefugler
Familie: Spetter
Slekt: Dryocopus
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: løv– og barskogbeltet
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for svartspett

Svartspett eller gjertrudsfuglen (Dryocopus martius) er en spettefugl, den eneste av sin gruppe som lever i Europa.

Beskrivelse

Svarspetten er den største av Europas spetter. Den kjennes lett på den svarte drakten og den røde lua. Hannens isse er rød over det hele, mens hunnens isse kun er rød på den bakre delen. Fuglen er 50-55 cm lang og har et vingespenn på 64-68 cm. Vekten er 300 gram. Flukten ligner på kråkas. Andre spetter har et fluktmønster som danner mer utpregede buer. Låta er en sterk kly-kly-kly og minner om grønnspettens. Omtales også som hølkråke, regnpip, treknarr, vækurr, svartjårtru og gjertrudsfugl

Utbredelse

Svartspetten har en palearktisk utbredelse og lever i gammel skog (både løv- og barskog). I Norge er svartspetten hovedsakelig utbredt på Østlandet sørover til Lindesnes, samt i spredte lokaliteter i Midt-Norge. Den er ellers sjelden i Norge. Svartspetten er i all hovedsak en standfugl.

Atferd

Svartspetten hakker om våren ut reirhull i trær. Hullet befinner seg ca. 5-10 meter over bakken. Reirkammeret blir ofte en halv meter djupt, iblant over 1 meter. Det kan opptil en måned å hakke ut reiret. Svartspetten kan også sette bo i et allerede eksisterende reirhull. Hunnen legger 3-6 hvite egg. Svartspettungene hopper gjerne ut av reiret før de er fullt flyvedyktige. I denne perioden blir de matet på bakken av foreldrene. Ungene er da svært sårbare og kan lett bli bytte for f.eks. rev eller katt.

Store insekter som lever i døde eller døende trær utgjør hoveddietten til svartspetten.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *